Jak vyčistit troubu
Čištění připečených zbytků z trouby je dřina a většina prodávaných přípravků stejně nefunguje.
Každá hospodyňka někdy stála před problémem, jak z trouby dostat připečené zbytky jídla a skvrny od omastku. Není to totiž jednoduchý úkol, zvlášť proto, že většina volně dostupných přípravků na čištění trouby stojí sice balík, ale tak úplně nefunguje. Navíc hrozí, že budete vdechovat nebezpečné chemikálie, které vám mohou poleptat sliznice, způsobit závrať nebo způsobit alergickou reakci na kůži.
Lze i jinak. Levněji a hlavně jednodušeji. K vyčištění trouby pak často postačí to, co máte běžně doma – skvělou službu udělá jedlá soda a vinný ocet.
Postup:
Nejdřív troubu vyprázdněte. Vyjměte všechny mřížky, plechy, teploměr i vše ostatní, co máte uvnitř.
Udělejte pastu z jedlé sody. V malé misce smíchejte půl šálku jedlé sody s několika lžícemi vody. Poměr upravujte do té doby, než budete mít roztíratelnou pastu. Rozetřete pastu po celém vnitřním povrchu trouby kromě topných těles. Použijte rukavice, protože tato část práce může být dost špinavá. Soda zhnědne nebo i zčerná, až ji budete vmasírovávat i do těch nejšpinavějších koutů. Zvláštní pozornost věnujte mastným skvrnám.
Nechte působit 12 hodin nebo alespoň přes noc. Po 12 hodinách vezměte vlhkou utěrku nebo hadřík a odstraňte co nejvíc vysušené jedné sody. Kde hadřík nestačí nebo na místech, kam nedosáhnete, poslouží špachtle, kterou nátěr seškrábnete.
Nalijte vinný ocet do lahvičky s rozprašovačem a postříkejte místa, kde ještě zůstala soda i špína. Ocet bude se sodou reagovat a vytvoří jemnou pěnu. Nakonec vezměte vlhký hadřík a omyjte troubu do čista. Možná budete muset několikrát opakovat, protože soda tvoří bílý povlak, ale nakonec bude vnitřek trouby čistý a lesklý.