Jak snížit hladinu cholesterolu

Podle údajů uvedených ve studii IKEM trpí v současné době v České republice téměř 70 % dospělé populace zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi. Není to přitom problém týkající se pouze starší generace, vyskytuje se již u mladých lidí.

Zvýšená hladina cholesterolu v krvi patří mezi faktory zvyšující riziko onemocnění srdce a cév, přičemž srdečně-cévní onemocnění jsou nejčastější příčinou úmrtí jak v Evropě, tak v České republice. Při zjištění zvýšené hladiny cholesterolu v krvi je proto třeba začít co nejdříve s jejím ovlivňováním. Odborníci doporučují nechat si hladinu cholesterolu v krvi pravidelně kontrolovat alespoň jednou za dva roky, a to i v případě, že máte hodnoty v pořádku. U dětí, které patří do takzvané rizikové skupiny (například mají zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi v rodině), je vyhláškou daná povinnost měření hladiny cholesterolu v krvi v pátém a třináctém roce věku.

Pravidelné kontroly pomohou nejen včas odhalit zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi, ale také co nejdříve zahájit efektivní léčbu. Problémem je, že zvýšená hladina se navenek nijak neprojeví, nebolí. Při nedostatečné kontrole tak může udeřit za několik let až desítek let například v podobě srdečního infarktu či mozkové mrtvice.

 

Strava:

Pokud máte hladinu cholesterolu v krvi zvýšenou nebo dokonce vysokou, musíte upravit svůj jídelníček, a to dlouhodobě. Touto cestou můžete nejen zabránit dalšímu zvyšování, ale dokonce hladinu cholesterolu snížit. Pokud vám lékař předepsal léky na snížení cholesterolu, věřte, že nejlepší cestou je kombinace léků a výživových opatření, které účinky léků podpoří.

Základem stravy pro snížení hladiny cholesterolu (tzv. nízkocholesterolové diety), kterou můžeme ovlivnit zejména hladinu „zlého“ LDL cholesterolu v krvi, je pestrý a vyvážený jídelníček s výrazným omezením potravin s nevhodným složením. Změnu jídelníčku je třeba dodržovat dlouhodobě. Nejde o žádnou „nárazovku“ před kontrolou u lékaře.

Častým mýtem je přesvědčení, že při nízkocholesterolové dietě je třeba hlídat pouze příjem cholesterolu. Ve skutečnosti je důležité nejen omezit denní příjem cholesterolu ve stravě na 300 mg, v některých případech až na 200 mg, ale hlavně se zaměřit na složení tuků v jídelníčku. Nevhodné tuky mají totiž na hladinu LDL cholesterolu v krvi větší vliv než samotný příjem cholesterolu.

Tuky živočišného původu (máslo, sádlo, tučné mléčné výrobky, tučné vepřové nebo hovězí maso, uzeniny) obsahují velký podíl nasycených a případně transmastných kyselin, jež hladinu cholesterolu v krvi zvyšují. Živočišné tuky je proto nutné v jídelníčku nahradit tuky rostlinného původu (rostlinné oleje a produkty z nich vyrobené, např. margaríny, dále semínka, ořechy). Ty oproti nim obsahují velký podíl omega-6 a omega-3 vícenenasycených mastných kyselin, které působí příznivě na náš srdečně-cévní systém a pomáhají snižovat hladinu LDL cholesterolu v krvi.

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny jsou ve velkém množství obsaženy v tučných rybách (např. losos), což je důvodem, proč by se na našem talíři měly objevovat nejlépe 2x týdně. Některé z těchto vícenenasycených mastných kyselin jsou pro lidský organismus nezbytné (proto se nazývají esenciální), a protože si je organismus neumí vytvářet sám, musíme je dodávat pravidelně stravou. Příznivý vliv na hladinu cholesterolu v krvi má dále vláknina, a tak je v jídelníčku třeba dávat přednost celozrnným výrobkům (např. pečivo, těstoviny, neloupaná rýže).

Důležité je také dbát na pitný režim. Měli bychom vypít alespoň dva litry tekutin denně, přičemž je vhodné se vyvarovat slazených nápojů a limonád, většího množství černé kávy, silného černého čaje a alkoholu.

 

Zásady:

-  Snižte spotřebu tučného masa a uzenin, vyvarujte se vnitřností. Používejte rostlinné oleje a tuky s vyšším obsahem vícenenasycených mastných kyselin.
- Pokud máte zvýšenou hladinu cholesterolu, zařaďte do stravy margarín obohacený rostlinnými steroly.
- Dávejte přednost nízkotučným mléčným výrobkům. Konzumujte hodně zeleniny a ovoce, převážně v syrovém stavu.
- Vybírejte si celozrnné výrobky (pečivo, ale také např. celozrnné těstoviny či neloupanou rýži), cereálie a luštěniny, které obsahují vlákninu.
- Zařaďte do svého jídelníčku tučné ryby – nejlépe 2x týdně (vhodné jsou např. losos, makrela, sardinky).
- Dbejte na přiměřený tělesný pohyb (minimálně půl hodiny alespoň čtyřikrát týdně, nejlépe každý den; například svižná chůze).
- Omezte spotřebu cukru, a tedy i konzumaci sladkostí, moučníků a bílého pečiva.
- Při tepelné úpravě jídla se vyhněte častému smažení.