Vybíráme kávovar

Jak si ale vybrat z nepřeberného množství kávovarů, překapávačů a konviček? A potřebujete vlastně vůbec automatický kávovar?

Hned na začátku vybírání je dobré se zamyslet, kolik kávy vlastně vypijete. Na základě toho se rozhodněte, zdali má vůbec smysl kávovar pořizovat. Na menší množství kávy (cca do 6 šálků) bude stačit třeba obyčejný french press nebo moka konvička. Pokud chcete kávy více, můžete zvážit elektrický překapávač na kávu, kterým připravíte třeba i 9 šálků

Dále si můžeme pořídit kávovar na kapsle. Tyto přístroje jsou poměrně levné, ovšem pozor! Zaplatíte si je při jejich používání. Kapsle totiž nejsou nijak levné a šálek kávy vyjde většinou na 5 Kč (což se může zdát jako zanedbatelná částka, ovšem při každodenním používání to v rozpočtu poznáte – 3 šálky denně pro dva lidi vyjdou měsíčně zhruba na 900 Kč). U většiny kávovarů se koupí specifické značky vlastně zavazujete k tomu, že budete odebírat právě jejich kapsle. Kávovar je tedy pouze na kapsle, klasickou mletou kávu si v nich nepřipravíte.

Klasický pákový kávovar nemá zásobník na kávu. Při každém šálku kávy je tedy nutné napěchovat sítko namletou kávou. Sítko je umístěno v páce, portafiltru, která se umisťuje před výpust vody. Ta se pak přes kávu v sítku „protlačí“ do šálku. Kávovary jsou většinou vybaveny parní tryskou pro přípravu mléčné pěny, jejíž kvalita je odvislá od kvality stroje.  Kvalita kávy z pákového kávovaru je ovšem dramaticky odvislá od obsluhy – na stejném kávovaru tak mohou být připraveny dva kvalitativně naprosto odlišné šálky. Ve hře je totiž (kromě kvality samotné kávy) také její množství, kvalita namletí, poctivost upěchování, tvrdost vody, tlak kávovaru a spousta dalších faktorů.

Anebo si pořídíte nejjednodušší ale nejdražší variantu přípravy espressa. To dostanete většinou pouhým stisknutím jednoho tlačítka, vše se děje zcela automaticky – od namletí kávy, upěchování, přes proces spaření až po samočištění.

Ideální je do míst, kde se káva pije opravdu ve velkém (kanceláře, provozy, atd.). U těchto kávovarů si pohlídejte, aby bylo možné nastavit výšku výpusti kávy (ten zobáček, ze kterého teče káva do šálku), vyhnete se pak problémům s velikostí šálků, které pod nenastavitelnou výpusť nemusí jít umístit. Téměř každý kávovar tohoto druhu je vybaven parní tryskou (pro přípravu mléčné pěny) a vyhřívanou deskou pro předehřátí šálků, do kterých budete kávu servírovat. Předehřívá se kvůli tomu, aby káva chladla pomaleji a zachovala si tak co nejdéle optimální chuťovou kvalitu.