Rozměry kuchyňské linky
Plánování nové kuchyně je docela adrenalin. Jak na to?
Samozřejmě můžete všechno svěřit bytovým designérům a ušetřit si těžkou mozkovou činnost. Přesto je ale lepší, když si všechno nejprve ujasníte pro sebe, Jen vy nejlépe víte, jaké spotřebiče už máte a jaké budete pořizovat a tomu je potřeba se přizpůsobit.
Začněme výškou pracovní plochy. Teoreticky byste měli vycházet z výšky své postavy, aby se vám na lince dobře pracovalo. V praxi se tím ale nemůžete úplně řídit, protože i když máte třeba malou postavu a ideální by pro vás bylo pouhých 82 cm, pracovní desku budete špatně napojovat na sporák, který má standardně okolo 90 cm. Někdo navíc preferuje umístit do kuchyně i pračku a sušičku, a ty se také pod desku musejí pohodlně vejít. Nehledě na to, že kuchyň mohou využívat dva partneři zcela odlišné výšky. Praktické je proto držet se standardu okolo 90 cm.
Vestavěný sporák má obvykle rozměry 60x60 cm nebo 90x60 cm. Zapadne proto do klasické šířky linky, liší se jen jeho délka. Po stranách varného centra je třeba počítat s manipulačním prostorem okolo 50 cm, abyste měli kam odkládat horké hrnce. Svislá vzdálenost mezi vařiči či varnou deskou a digestoří by měla být v rozmezí 65-75 cm.
Ať už při svém vyměřování a počítání dojdete k jakémukoli kloudnému plánku, raději přidejte pár centimetrů navíc, ať máte určitou rezervu a skříňky nepřiléhají těsně ke dveřím a oknům. Firma, která vám bude linku vyrábět, jistě všechny detaily doladí za vás.